Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου

Η Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου είναι κόρη του Ηρακλειώτη μουσουργού Κωνσταντίνου Σφακιανάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Πήρε δίπλωμα τραγουδιού και συνέχισε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου. (Πτυχία Αρμονίας Aντίστιξης και Φούγκας). Πρωτοπαρουσιάζεται το 1980 με έναν κύκλο τραγουδιών από τον «Τάφο » σε ποίηση Κ. Παλαμά και συνεχίζει με έργα για χορωδία,για φωνές και ορχήστρα.
Το 1988 ανεβαίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης η παιδική της όπερα «Η φλογική μαγέρα » ενώ την άνοιξη του 1989ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το 2008 βραβεύεται στην Βιέννη η όπερα της «Κρητικό παραμύθι »από την Vienna Masterworks. Παίζονται έργα της στο Βελιγράδι, στο Μπάρι, στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το 2017 παρουσιάζεται στον χώρο της αρχαίας Κνωσού η όπερα της « Μίνως »

Παράλληλα με την μουσική η Μ. Σ. ασχολείται και με την λογοτεχνία. Έχει γράψει το «Μη πατάτε τις ουρές»«Κι άλλες ουρές…»,«Τις Κυριακές φορούσαμε τα καλά μας» «Οι κακούργες»«Ιστορίες από χώμα και ασημόσκονη»« Σκιές στο δάσος»« Εν χορω…» Δύο εξ αυτώνμεταφράζονται και εκδίδονται στην Αγγλία και στην Γερμανία, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα «Απόηχος»έχει βραβευτεί το 1982 από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Επίσης έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα. « Ζητείται θεία»« Το τούβλο »
« Παιχνίδι με κλειστά χαρτιά »το οποίο κερδίζει μία διάκριση στον Καλοκαιρίνειο θεατρικό διαγωνισμό του 1986, ενώ το θεατρικό της«Ο μικρός αδελφός » παίρνει το πρώτο βραβείο το 2012 στον ραδιοφωνικό θεατρικό διαγωνισμό του Ρ.Ι.Κ της Κύπρου.

 

Βιβλία της συγγραφέως

Επικοινωνία