Μαρίνα Ξένου – Κασσιανού

Η Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού, γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 20-4-1964 και κατοικεί από τότε στο Γαλάτσι, στο ίδιο σπίτι, μια διώροφη μονοκατοικία με κήπο, που έχτισαν ο παππούς και η γιαγιά της.

Φοίτησε στα δημόσια σχολεία του Γαλατσίου, από το 1971 μέχρι το 1982 που αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Γαλατσίου.

Σπούδασε Νομικά στην Νομική Σχολή, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Κομοτηνής, από το Φθινόπωρο του 1982 έως τον Μάιο του 1987. Από το 1989 ασκεί ελεύθερη δικηγορία στο γραφείο της.

Η λογοτεχνία, μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή της, μια και –κατά τα λεγόμενά της– η μαμά της, φρόντισε να «στολίζει» τη σκέψη της, με αυτήν, πολύ πριν πάει στο σχολείο, μια και μπορούσε μάλιστα και άνετα να διαβάζει βιβλία, από την ηλικία περίπου των 4 ετών.
Στην 1η δημοτικού, έγραψε το πρώτο της ποίημα (και το μόνο που θυμάται απ’ έξω, από όσα έχει γράψει από τότε. Λεγόταν… «το λουλουδάκι»).

Κάποτε (στην 4η δημοτικού, στο 1ο δημοτικό Γαλατσίου), αποτόλμησε να δείξει το τετράδιο με τα ποιήματα, στον δάσκαλό της, ο οποίος όμως, της το επέστρεψε, χωρίς άποψη, αλλά γεμάτο διορθώσεις πολλών στίχων από τα ποιήματα, κατά την δική του κρίση (και ποιητικό οίστρο) και δη με κόκκινο στυλό (!!!) σαν να διόρθωνε έκθεση ιδεών… Εκεί, έκλεισε και το θέμα, που αφορούσε την εν γένει δημοσιοποίηση των ποιημάτων της, μια και απογοητεύτηκε τόσο, που δεν το ξανασυζήτησε με κανέναν. Ξανατόλμησε να εκτεθεί, μετά από 22 έτη, στην ηλικία των 32 ετών (1996), λαμβάνοντας μέρος σε ποιητικό διαγωνισμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδος, απ’ όπου και έλαβε τον πρώτο της έπαινο.

Τα «ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ», είναι το πρώτο αφηγηματικό της έργο (διήγημα-νουβέλα) που ολοκληρώθηκε, δεδομένου ότι τα περισσότερα, λόγω ελλείψεως χρόνου, έχουν παραμείνει ατελείωτα. Το συγκεκριμένο δε, βραβεύθηκε με το 1ο βραβείο στον 21ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.

Έχει διακριθεί σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς:
1. Έπαινος σε ποιητικό διαγωνισμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας το έτος 1996
2. Διάκριση στον Διαγωνισμό ποίησης του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου το έτος 2006, όπου έγινε και έκδοση ανθολογίας ποιητών Γαλατσίου με τα διακριθέντα ποιήματα των συμμετεχόντων.
3. 3ος Έπαινος Ποίησης του 1ου Λογοτεχνικού διαγωνισμού ποίησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου το έτος 2007
4. Τιμητική Διάκριση στον Τσακίρειο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης (Ενωτική Πορεία Συγγραφέων) το έτος 2010
5. Έπαινος στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ελληνο-Αυτραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης το έτος 2010
6. 3ο βραβείο στον διαγωνισμό ποίησης Ωδείου Φουντούλη το έτος 2010
7. 1ο βραβείο στον διαγωνισμό ποίησης του Ωδείου Φουντούλη το έτος 2011
8. 3ο βραβείο (για δύο ποιήματα) στον διαγωνισμό ποίησης του Ωδείου Φουντούλη το έτος 2011
9. Τιμητική Διάκριση στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης (του λογοτεχνικού περιοδικού ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ) το έτος 2013
10. 1ο βραβείο στον 21ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου

 

Βιβλία της συγγραφέως

Επικοινωνία