Λένια Τσιάνου

Η πολυγραφότατη συγγραφέας Λένια Τσιάνου (ψευδώνυμο της Ελένης Σαρακατσιάνου) γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια με την πενταμελή οικογένειά της στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο. Μετά τη γυμνασιακή της εκπαίδευση με στόχο την αγγλική φιλολογία, φοίτησε σε κολέγιο του Λονδίνου όπου πολύ έγκαιρα η καθηγήτριά της προφήτεψε στο πρώτο κιόλας έτος τούτο: «Helen, one day you will write a book». Τρία μόλις χρόνια μετά την περίφημη προφητεία της Αγγλίδας καθηγήτριας, θα εκδώσει στην Αθήνα ταυτοχρόνως δύο διαχρονικά μυθιστορήματά της από τις εκδόσεις Αρσενίδη: Το σπίτι των Σειρήνων και Τα δύο βλαστάρια με πρόλογο του αείμνηστου Προέδρου Ελλήνων Λογοτεχνών Νίκου Στασινόπουλου. Αμέσως μετά την κυκλοφορία των δύο αυτών έργων της (1982), θα έρθει σε ρήξη με τον εκδότη και θα τα αποσύρει αυτοβούλως από την κυκλοφορία.

Θα μεσολαβήσει μια εικοσαετής αποχή από τη συγγραφή, διάστημα κατά το οποίο θα διδάξει την αγγλική γλώσσα σε φροντιστήρια της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα εργαστεί σαν μεταφράστρια της ΕΟΚ σε ιατρικούς και φαρμακευτικούς φακέλους ως το 2004, οπότε και εμπνέεται από τη φαντασμαγορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και γράφει το μικρό αλλά πολύ αισθησιακό διήγημα Ολυμπιονίκης στον έρωτα και αποσπά τιμητικό βραβείο από τον δήμο Φαλώρειας Τρικάλων.

Η επιβράβευση αυτή την ενθάρρυνε να συνεχίσει ακάθεκτη το συγγραφικό της έργο. Έκτοτε έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει πολλά μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά παραμύθια και διαφημιστικά booklet.

Οι πρωταγωνιστές της είναι άνθρωποι απλοί, αν και ενίοτε υπερβολικά φιλόδοξοι, που μόλις καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα στη ζωή αρχικά, αλλά τελικά χάρη στην καπατσοσύνη και στην αέναη προσπάθειά τους και την ακατάβλητη αγωνιστικότητα για κοινωνική άνοδο παρουσιάζονται σαν αξιοζήλευτοι ήρωες.

Τα έργα της διαπνέονται από προνοητικότητα, μυστικισμό, θελκτικότητα και έντονη ψυχική ευφορία.

Κυκλοφόρησαν:

  • Αμοιβαίος πόθος
  • Χάρτινη φωλιά
  • Ξανασχεδιάζοντας την ευτυχία
  • Una καπάτσα κοντέσα

Βιβλία της συγγραφέως

Επικοινωνία