Χριστοπούλου Πηνελόπη

Η Πηνελόπη Χριστοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Από το 2014 διατηρεί Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και συντονίζει ομάδες Θεραπευτικής Γραφής (Δημιουργική γραφή για προσωπική ανάπτυξη).

Το 2013 διακρίνεται το πρώτο της θεατρικό έργο και παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού αναλογίου στο Beton 7, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε και στον πολυχώρο Λουκούμι σε σκηνοθεσία Νικόλα Μίχα.

Το 2014 βραβεύεται το θεατρικό της έργο Το σύνδρομο του Πουά Παπαγάλου από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Το 2017 το διήγημά της Νόστος ή Αουγκούστα βραβεύεται στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Το 2018 βραβεύεται το νεανικό διήγημά της Ο κύκλος των χαμένων πολιτών με το Α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος.

Το 2021 διακρίνεται με έπαινο το διήγημά της Το Νομοσχέδιο στον Ζ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Πετρίδειου Ιδρύματος.

Θεατρικά της έργα που παραστάθηκαν:

ΕΧΙΤ Παρακαλώ περιμένετε: Θέατρο Black Box και στο Θέατρο Άνετον σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου.

Σαν παλιό σινεμά: Στο Βασιλικό Θέατρο σε παρουσίαση των Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Άννας Καλαϊτζοπούλου (αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης & του Αρσάκειου Κολλεγίου).

Shame: Παρουσιάστηκε με επιχορήγηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του φεστιβάλ ‘Θεατρικές φωνές της πόλης’ στο Θέατρο Άνετον σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα στις 21 & 22 Απριλίου 2017.

 

Εκδόσεις

Ραφείο Ιδεών Δημιουργικής Γραφής, Εκδόσεις Ρώμη, 2020.

5 Ιστορίες ντροπής, Εκδόσεις Ελκυστής, 2022.

Υπό έκδοση

Ο κύκλος των χαμένων πολιτών, Εκδόσεις Πατάκη, 2022.

Βιβλία της συγγραφέως

Επικοινωνία